Kolińskiego - Centrum Medyczno Rehabilitacyjne
Umów się telefonicznie +48 881 676 666 Napisz do nas Umów wizytę

Dietetyka i zdrowe żywienie

Dietetyka i zdrowe żywienie

Co to jest dietetyka?

Dietetyka to nauka dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych.
W Centrum Medycznym Kolińskiego w Łodzi, dietetyka zajmuje się takimi kwestiami, jak:
  • zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych,
  • zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków oraz badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń). Dietetyka zajmuje się żywieniem osób w różnym wieku - od dietetyka dziecięcego pospecjalistę dla seniorów, a także osób w różnych stanach fizjologicznych (np. kobiet w ciąży).

Czym zajmuje się dietetyk?

Do zadań dietetyka w Centrum Medycznym Kolińskiegonależy także:
  • zapobieganie chorobom, które są zależne od żywienia,
  • kontrolowanie jakości produktów żywnościowych,
  • sprawdzanie warunków ich przechowywania,
  • edukacja w zakresie żywienia,
  • psychologia żywienia.
Dietetyka to również nauka zajmująca się biochemicznymi podstawami żywienia oraz technologiami gastronomicznymi.Specjalność ta powiązana jest z takimi naukami, jak:
  • medycyna,
  • farmakologia,
  • biologia i mikrobiologia,
  • chemia żywności,
  • bromatologia,
  • psychologia,
  • socjologia.
Wyróżnia się jej dwa rodzaje: dietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową.

Czy warto iść do dietetyka?

Tak, ponieważ nauka ta dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób.

Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak:
  • cukrzyca,
  • choroby układu krążenia,
  • alergie pokarmowe,
  • otyłość.
Ponadtouczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych.

Dietetyka to również szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – zarówno od strony anatomicznej, jak i przede wszystkim fizjologicznej i metabolicznej.

Dobry dietetyk powinien znać mechanizmy odpowiedzialne za funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz za dany proces fizjologiczny i powinien umieć połączyć je ze sposobem odżywiania danej osoby. Pozwala to wpływać na regulowanie procesów fizjologicznych i metabolicznych poprzez sposób odżywiania. Jest to szczególnie istotne w powstrzymywaniu bądź łagodzeniu stanów chorobowych, ale także w przypadku sportowców, u których ważna jest ogólna wydolność organizmu pozwalająca na osiąganie optymalnych wyników sportowych.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Dziedzina ta pozwala na opracowywanie specjalnych programów żywienia dla danej grupy pacjentów lub indywidualnie dobranych do danego pacjenta.

By mogła zostać dobrana dieta od dietetyka, należy przeprowadzić szczegółowy wywiad na temat:
  • schorzeń,
  • problemów psychicznych,
  • oczekiwań danej osoby,
  • na temat przyjmowanych leków.
W oparciu o te informacje planowane jest odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Czym się zajmuje dietetyk kliniczny?

Dietetyka kliniczna jest nauką dotyczącą żywienia człowieka chorego. Dobry dietetyk kliniczny przede wszystkim powinien dysponować wiedzą na temat postępowania dietetycznego w różnych chorobach w zależności od stadium ich zaawansowania.

Dietetyka kliniczna pozwala zapobiegać niedożywieniu pacjentów w przypadku karmienia pozajelitowego –dobiera się wtedy odpowiednio dla danego pacjenta skład dostarczanego pozajelitowo pożywienia, tak by zawierało wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak witaminy i mikroelementy. Niezbędna jest tu znajomość czynności metabolicznych organizmu oraz metod żywienia w różnych stanach fizjologicznych, w tym chorobowych.

Ważne jest, aby dietetyk kliniczny potrafił planować oraz wdrażać odpowiednie postępowania żywieniowe w celu zapobiegania występowania chorób dietozależnych. Do zadań dietetyka klinicznego należy również przygotowywanie materiałów edukacyjnych dla pacjenta oraz prowadzenie edukacji żywieniowej zarówno dla osób zdrowych, jak i chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia.

Dietetyk Łódź

Dietetyk jest osobą, która specjalizuje się w doradztwie żywieniowym. Posiada wiedzę z zakresu odżywiania, potrafi rozpisać zalecenia żywieniowe w danych jednostkach chorobowych oraz pomaga w uzyskaniu wymarzonej sylwetki.

Głównymi zadaniami zawodowymi dietetyka w Centrum Medycznym Kolińskiego są:
  • określanie roli składników pokarmowych w organizmie człowieka,
  • stosowanie obowiązujących norm zapotrzebowania,
  • badanie pochodzenia żywności,
  • profilaktyka żywieniowa chorób, planowanie jadłospisów indywidualnych oraz dla grup,
  • umiejętność oceny stanu odżywienia pacjenta,
  • stosowanie prawidłowego żywienia niemowląt z uwzględnieniem karmienia piersią,
  • uczestnictwo w leczeniu żywieniowym,
  • leczenie żywieniowe chorób,
  • prowadzenie dokumentacji żywieniowej,
prowadzenie edukacji zdrowotnej z zakresu zdrowego żywienia.
Umów wizytę
Kontakt
Masz pytania, potrzebujesz pomocy?
Umów się telefonicznie
Skorzystaj z formularza kontaktowego
Formularz kontaktowy